O PRŠICAH IN Z NJIMI POVEZANIH ALERGIJAH

 
   OPIS PROBLEMA    
Preobčutljivost na alergen pršice predstavlja glavni rizičen dejavnik za razvoj astme. Alergeni pršice, ustvarijo mikroskopske pore v mikozi dihalnega trakta in s tem omogočijo prehod drugih alergenov (živali, rastlin, itd..) ter tako olajšajo razvoj novih alergij, katere poslabšajo klinično sliko pacienta.
 
 • Preobčutljivost na alergen pršice predstavlja glavni rizičen dejavnik za razvoj astme.
 • V vzmetnicah je njihova koncentracija najvišja, saj tam najdejo zadosti hrane, toplote in vlažnosti.
 • Odmrle kožne luske in prhljaj so hrana pršicam in že 1,5 grama odmrle kože prehrani 200.000 pršic.
 • Težav pa ne povzročajo pršice same, marveč njihovi iztrebki, ki se vežejo na hišni prah.
 
Pršice se nahajajo koncentrirane v naših posteljah posebej tam kjer se osebe najpogosteje zadržujejo. V vzmetnicah je njihova koncentracija najvišja, saj tam najdejo zadosti hrane, toplote in vlažnosti. Najbolje uspevajo v prostorih z najmanj 50-odstotno vlažnostjo in s temperaturo od 22 do 26 stopinj celzija. Razen tega ti majhni pajkovci bežijo pred svetlobo in v postelji najdejo idealno zatočišče. Odmrle kožne luske in prhljaj so hrana pršicam in že 1,5 grama odmrle kože prehrani 200.000 pršic.

Težav pa ne povzročajo pršice same, marveč njihovi iztrebki, ki se vežejo na hišni prah. Ena pršica izloči dnevno približno 20 iztrebkov velikosti 10 - 25 mikronov (za primerjavo: človeški las je debel približno 100 mikronov).
Ocenjuje se, da v dnevno uporabljeni vzmetnici živi okoli 10 milijonov pršic.
 
 
 
 
   REŠITEV PROBLEMA    
REŠITEV 1: Taja EVODOM
  Popolna zaščita pred alergeni pršice in plesni, ob odlični regulaciji vlage
(pomaga pri ljudeh pri težavah s prekomernim potenjem).
REŠITEV 2: Taja MEDIKAS
  Program zaščitnih prevlek za vse, ki iščejo učinkovito zaščito pred pršičnimi
alergeni in zaščito v primerih močenja postelje.
 
 
  > Taja EVODOM
 • Učinek zaščite bazira na tkanini izdelani s pomočjo vode.
 • Vodni curki pod visokim pritiskom razdrobijo filamente poliestra in poliamida v mikrofilamente ter se med seboj trdno povežejo in utrdijo.
 • Tako povezani mikrofilamenti postanejo, brez dodanih kemičnih sredstev, neprepusten filter za mikroskopsko majhne delce prahu.
 • Alergeni prah lahko doseže velikost med 0,001 do 0,1 mm, gostota povezanih vlaken pa zaustavi še veliko manjše delce, vse tja do 0,0005 mm velikosti in s tem uporabniku prepreči kakršnikoli stik z alergeni.
 
 
 
  > Taja MEDIKAS
 • Material zaščitnih prevlek TAJA MEDIKAS sestavlja pretežno bombaž in je na spodnji strani premazan s posebnim kemičnim premazom iz poliuretana, ki učinkovito ščiti pred alergeni pršice.
  Mikropore v premazu omogočajo cirkulacijo zraka in pare, a ne prepuščajo tekočine, zato so zelo priporočljive tudi za osebe, ki trpijo za inkontinenco (močenje postelje).
  (Glej TAJA MEDIKAS)
 
 
 
 
KLENOMETAL d.o.o., Slomškova ulica 18, 3252 Rogatec
Tel.: + 386 (0)40 719 880, + 386 (0)41 667 649, e-mail:
klenometal@gmail.com